Jobbsøkere til NRK Nyheter måtte gjennom psykologiske tester

– Personlige egenskaper er også viktige, sier fagredaktør Marius Tetlie. (Journalisten.no, 18.7.2020)

Opptil 75 mister jobben – men ingen vet hvem

I november ble det klart at Coop Norge kutter 200–220 årsverk ved lokale lager i Trondheim, Bergen, Stavanger og Tromsø. Det er varslet at mellom 65 og 75 årsverk i Trondheim vil forsvinne. Problemet er bare at de ansatte på lagrene trolig ikke vil få vite hvem som mister jobben før til sommeren. […] Tillitsvalgt Aspaas sier at alle ansatte som skal søke jobb ved hovedlageret på Gardermoen må bestå det han tolker som en IQ-test, og som ledelsen kaller en evnetest. (NRK.no, 31.1.2022)

Jobbsøker sjokkert av personlighetstest: – Jeg følte jeg måtte lyve

«Nina» så seg nødt til å lyve på personlighetstesten hun måtte igjennom da hun søkte på jobb som låseansvarlig på Kiwi. Arbeidsrettsadvokat sier at flere av spørsmålene i testen beveger seg på grensen for hva som er lov. (TV2.no, 4.5.2021)

Tobias (21) søkte jobb i matbutikk – ble spurt om han pleide å rømme hjemmefra som barn

Personlighetstester blir stadig vanligere å bruke blant norske arbeidsgivere. Men psykologiprofessor er kritisk til utviklingen, og kaller det for ansvarsfraskrivelse. (TV2.no, 22.3.2018)

Søkte jobb hos Rema 1000: – Synes det var veldig kjipt

Da jenta søkte på jobben som butikkmedarbeider, fikk hun spørsmål som ikke bare fikk henne og moren til å reagere, men også regionkontorleder for Handel og Kontor. – Vi skjønner at det er et uheldig spørsmål å ha med, derfor er det allerede bestemt at spørsmålet fjernes, svarer presseansvarlig i Rema 1000. (Byas, 8.6.2021)

Hjelp, jeg skal testes

Når du søker på jobb, må du være forberedt på ta en test for å måle personlighet eller evner. Hva gjør du da? (Ole I Iversen, BI Business Review 23.2.2016)

Slik gjør personlighetstesten deg uaktuell

Stadig flere norske arbeidsplasser siler deg ut fra søknadsbunken ved hjelp av omdiskuterte personlighetstester. (Aftenposten 26.5.2013)